Přehrát video

Jaké používáme suroviny?

kvalitní měkká voda z Morávky, hanácký slad a Žatecký chmel.

VARNA

Objem jedné várky je 20hl. Vaříme na pěti nádobové varně. Za jeden den uvaříme až 120 hl mladiny. Nejprve se sladový šrot smíchá s vodou tzv. VYSTÍRKA.

Po té probíhá proces RMUTOVÁNÍ, kdy se škrob ze sladu mění na zkvasitelné cukry. Poté se rmut načerpá do scezovací kádě, kde se oddělí od mláta, výsledný produkt je sladina, která se pak vaří probíhá chmelovar (žádné chmelové extrakty) jen granulovaný chmel odrůdy – Žateckého chmele u ležáku. Po uvaření sladiny s chmelem vzniká mladina, kterou pak chladíme na zákvasnou teplotu 9 °C. Během chlazení mladiny, tzv. spílání, se přidávají kulturní pivovarské kvasnice, které nám dodává pivovar Litovel.

SPILKA A Ckt

Kapacita kvasných nádob je 900 hl. Hlavní kvašení probíhá v otevřených spilkách nebo CK tancích po dobu 10 dnů. U ležáků při nízké teplotě okolo 10°C, kde dochází k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2. U svrchně kvašených piv probíhá kvašení při teplotě okolo 20 °C.

Po zkvašení mladiny chladíme prokvašené pivo na teplotu 2 °C a poté se suduje, do klasických ležáckých tanků, kde zraje.

LEŽÁCKÝ SKLEP

kapacita ležáckého sklepa 2000hl

Zrání, neboli ležení, probíhá při nízké teplotě okolo 2 °C v ležáckém sklepě, kde nám pivo pomalu zraje a jeho chuť se zakulacuje. Takové pivo pak dostává tu správnou chuť´! Tento čas je pro pivo, velice důležitý. V našem případě necháváme pivo ve sklepě ležet minimálně – u ležáků 40dnů – u speciálů až 60dnů – a u extra speciálů až 120dnů. Takto dobře uleželé pivo pak stáčíme bez filtrace, protože dlouhým ležením se zbavíme přebytečných kvasnic a pivo je tak na pití lehčí. Malé množství kvasnic v pivu zůstává a zachová pivu správnou plnost.

KEGOVKA

Expedice: Takto uleželé pivo pak stáčíme do KEG sudů o objemu 15l, 30l a 50l na lince s kapacitou 40 sudů za hodinu. Sudové pivo tvoří největší objem výroby, tj. okolo 73%. Dále pivo plníme do PET lahví o objemu 1,5l na lince o výkonu 800 lahví za hod.. PET lahve tvoří cca. 25% výroby. V neposlední řadě plníme i skleněné láhve 0,5l NRW na lince o výkonu 1600 lahví za hod., které ale tvoří jen asi 1% celkové výroby. Posledním obalem je plechový soudek 5l, který tvoří také asi 1% výroby. Veškeré piva se stáčejí nepasterizované a nefiltrované. Výjimkou jsou nealko pivo, pivní limonáda a ochucené pivo.

INFORMACE:

Mojmír Velký

TEL: +420 776 498 150

pivca